Postul terapeutic

De foarte multi ani cunoastem ca restrictia calorica cronica poate preveni cancerul si ii poate scadea viteza de dezvoltare. De mai bine de un deceniu cunoastem dar si utilizam efectul ciclurilor de post terapeutic la unii dintre pacientii cu cancer care ni se adreseaza. Insa scaderea in greutate a pacientului adusa de o restrictie caloric pe termen indelungat atunci cand se mai si combina cu efectele secundare – uneori chiar foarte drastice – ale terapiei tumoricide LIMITEAZA DRASTIC UTILIZAREA POSTULUI CA INTERVENTIE DE LIFESTYLE LA MAJORITATEA PACIENTILOR CU CANCER.

Noi recomandam cicluri scurte de post terapeutic la anumite tipuri de pacienti cu cancer, insa numai pe durate de timp strict determinate, bine alese si intotdeauna sustinute printr-o alimentatie de sprijin cu efecte pro-oxidative, detoxifiante si uneori bogata in anumiti fitonutrienti.

Si Prof. John Ionescu, la clínica germana din Neukirchen pe care o coordoneaza, preconizeaza utilizarea acestei metode terapeutice in cadrul terapiei integrative a cancerului. Astfel:

“…

Postul, asociat cu un efort fizic aerob, de intensitate medie, accentueaza efectul pro-oxidativ anti-tumoral, reducand metastazarea, cresterea tumorala, etc. Mentionam ca nu este vorba despre un post indelungat, ci recomandam un post scurt, intermitent, de 3, maximum 5 zile, asociat cu sucuri de legume cu potential pro-oxidativ.[…]

Alegerea elementelor nutritionale se poate face in mod stiintic, masurand potentialul redox al legumelor si fructelor oferite, putand deosebi astfel intre alimente cu un potential redox pro-oxidativ (de genul sucului de morcov, ţelina sau grapefruit) si alimente cu potential pro-reductiv (de genul sucului de sfecla rosie sau de pepene, care nu trebuie oferite acestor pacienti din cauza cantitatii mari de zahar pe care il contin). Alegerea corecta a acestor alimente joaca un rol deosebit in cresterea ecientei terapiei la acesti pacienti, hrana corespunzatoare avand valoarea celui mai bun medicament….” (2)

Conform unui important articol publicat in Noiembrie 2010 in Cell Cycle, scopul postului terapeutic este dat de remarcabilele schimbari pe care acesta le aduce, precum: micsorarea glicemie cu stimularea ketogenezei, reducerea IGF-1 prin depletionarea tesuturilor in glucoza dar si scaderea – probabil prin autofagie – a multor altor proteine si alte molecule mici intracelulare, fapt ceea ce poate conduce la scaderea rezistentei la chimioterapie si protejarea celulelor normale la diferite toxice, inclusiv cele aduse de drogurile citotoxice. Un post terapeutic de cel putin 48 ore poate sa protejeze celulele eucariote normale DAR NU SI PE CELE CANCEROASE de efectele toxice ale chimioterapiei prin fenomenul denumit Rezistenta Diferentiala la Stress (Differential Stress Rezistance – DSR). (1)

Personal, dau sugestia de a urma cure de post terapeutic cam la 10% dintre pacientii cu cancer pe care ii consiliez si care urmeaza cure de chimioterapie. Pentru a-i alege, ei trebuie sa indeplineasca mai multe criterio dintre care in mod obligatoriu sunt urmatoarele patru:

Sa fie adulti.
Sa aibe un IMC (Indice de Masa Corporala) cu totul rezonabil.
Sa nu fi fost diagnosticati cu malnutritie sau casexie neoplazica.
Sa obtina acordul medicului curant pentru aceasta interventie de lifestyle.
Postul terapeutic sugerat de mine dureaza tot 3 – 5 zile, este asezat intr-o anume secventa fata de tratamentul chimioterapeutic si nu este un “post negru”. Intotdeauna pacientul va fi indrumat sa consume un cocktail care contine obligatoriu doua (uneori chiar 3) ingrediente. Astfel, pentru fiecare dintre cele 3 – 5 zile ale ciclului de post terapeutic, sugerez o dieta in care micul dejun, pranzul si cina vor fi inlocuite cu cate o portie din cocktailul construit din urmatoarele ingrediente

250 -350 ml de Bio RABENHORST Suc de Morcovi de Gradina – ingredient obligatoriu.
O lingurita cu varf de Bio NATURGREEN Pulbere de Spirulina (care daca nu este suportata ca si gust poate fi inlocuita cu 6 comprimate a cate 500mg de Bio NATURGREEN Spirulina ecologica) – ingredient obligatoriu.
Uneori, recomand si introducerea unui al 3lea ingredient bogat in beta-glucani si vitamina D, dar doar intr-una dintre cele 3 portii de cocktail ale zilei. Este vorba de o lingurita cu varf de Bio NATURGREEN Pulbere de Ciuperci Japoneze Shiitake.
Cercet. Dr. Horatiu Albu

(Surse: 1. Lizzi Raffaghello et al. Fasting and differential chemotherapy protection in patients. Cell Cycle. 2010 Nov 15; 2. Georgeta Licsandru. Abordarea integrativa a bolii neoplazice. Ziarul de Sanatate. 2016 Nov 5; 3. luptacucancerul.ro; 4. rabenhorst.de; 5. naturgreen.es)

Site realizat de InMotion Media.

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?