Centrul de Dietetică, Nutriție Oncologică și Medicină Complementară

Înființat încă din 2017, odată cu apariția necesității acute de implemendare a recomandărilor ghidului ESPEN – Societatea Europeană de Nutriție Clinică și Metabolism – privind nutriția pacientului cu cancer, depistarea precoce și combaterea malnutriției, cașexiei și sarcopeniei neoplazice, Centrul a asigurat în ultimul an consilierea specială în acest sens a peste 800 de pacienți tratați în țară sau străinătate. Câștigarea luptei cu malnutriția reprezintă actualmente una dintre bătăliile care participă la reușita sau dimpotrivă, la eșecul tratamentelor avansate, nou sosite în LUPTA CU CANCERUL.

CENTRUL DE DIETETICĂ, NUTRIȚIE ONCOLOGICĂ și MEDICINĂ COMPLEMENTARĂ

Înaltă expertiză în Nutriție Oncologică

  1. Profesioniști cu o vastă experiență în abordarea nutrițională și complemetară, prin Intervenție de Lifestyle, a tuturor tipurilor de cancere aflate în curs de tratament oncologic multimodal sau de urmărire posterapeutică.
  2. Facilități complete pentru măsurarea compoziției corporale prin metoda bioimpedanței electrice, o metodă care ajută la prevenirea, diagnosticul și monitorizarea tratamentului malnutriției din cancer.
  3. Abordare prin terapii complementare adjuvante a acelor cazuri de cancer care – din diverse motive – nu beneficiază de tratament și monitorizare oncologică.
  4. Strânsă cooperare cu cele mai bune cabinete de profil din țară, unele clinici private oncologice bucureștene și două centre oncologice milaneze, lidere în tratamentul cancerului din peninsulă și Europa.

Acestea vă sunt oferite – prin intermediul nostru – de către Centrul de Dietetică, Nutriție Oncologică și Medicină Complementară – Dr. ALBU din București.

Centrul este o structură care concentrează abilități dezvoltate pentru consilierea implementării recomandărilor ghidului ESPEN pentru pacientul cu cancer precum și a recomandărilor ulterioare acestuia. Aceste consilieri se pot face atât în cadrul consultațiilor clasice cu pacientul și/sau aparținătorii – situația ideală, cât și – la nevoie – prin corespondență, pentru acei pacienți care din diverse motive nu se pot deplasa la Centru.

Centrul este capabil să ofere răspunsuri de top la nivel mondial în zona sa de expertiză și să coopereze în acest sens cu diversele organizații naționale și internaționale capabile să ofere sprijin pentru pacienți și pentru membrii familiei acestora, așa cum este spre exemplu A.C.M.C – Asociația Pentru Combaterea Malnutriției în Cancer, etc. De asemenea, în Centrul de Dietetică, Nutriție Oncologică și Medicină Complementară – Dr. ALBU se acordată o atenție deosebită și persoanelor care au supraviețuit cancerului şi care au nevoie de o cale nutrițională specifică precum și un stil de viață modificat.

În cadrul Centrului, consilierea pentru Intervenția de Lifestyle incluzând și nutriția, se referă la toate etapele procesului de luptă antineoplazică, începând de la educația pentru prevenire, trecând prin dietele de imunonutriție și perioperative, cele din timpul tratamentului tumoricid standard și a celor din perioada de urmărire posterapeutică, până la modelele destinate combaterii malnutriției, cașexiei și sarcopeniei neoplazice din etapele tratamentelor cu molecule țintite și imunoterapiilor. Tot aici, pacienții și aparținătorii sunt educați asupra mijloacelor de monitorizare și combatere a malnutriției, complicație scăpată din vedere – din nefericire – de către mulți dintre medicii oncologi.

În ceea ce privește abordarea nutrițională și complementară a cancerului, nu numai activitatea de consiliere a pacienților este importantă, ci și cea educativ-științifică, de creere și de pregătire a noi specialiști în domeniu. Astfel, sub conducerea coordonatorului Centrului de Dietetică, Nutriție Oncologică și Medicină Complementară, își aprofundează anual – începând cu anul universitar 2017 – 2018 – cunoștiințele de management nutrițional al pacientului cu cancer, mai multe grupe de masteranzi în dietetică și nutriție ai Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Astfel s-a ajuns ca în acest Centru din București să fie consiliați anual la nivel de excelență și în sistem privat, sute de pacienți cu cancer care au nevoie de consiliere nutrițională și pentru Intervenție de Lifestyle. Capacitatea maxima actuală anuală fiind de aprox. 450  consultații pentru Nutriție Oncologică.

Principalele tipuri de consiliere pentru Intervenție de Lifestyle (inclusiv nutriție oncologică) ale Centrului de Dietetică, Nutriție Oncologică și Medicină Complementară – Dr. ALBU orientate către pacientul oncologic sunt cele de:

  • Nutriție Oncologică pentru toate etapele tratamentului oncologic și urmăririi posterapeutice
  • Prevenirea, Depistarea și Combaterea Malnutriției Neoplazice
  • Managementul Greutății Corporale
  • Intervenții de Lifestyle corespunzătoare situațiilor care predispun la cancer, etc.

Nutriție Oncologică

Coordonatorul Centrului

Dr. Horațiu Albu, medic cu studii postuniversitare în Oncologie Moleculară la Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas din Madrid, va coordona consilierea pentru Intervenția de Lifestyle a fiecărui pacient.

Compoziția Corporală

Studierea prin bioimpedanță a compoziției corporale este foarte importantă la toți pacienții cu cancer. Această investigație neinvazivă poate ajuta la prevenirea, depistarea și monitorizarea malnutriției neoplazice.

Consilierea de Lifestyle

Intervenția de Lifestyle în cancer constă în modificări dietetice, micronutriționale, de promovare a mișcării și psihologice corespunzătoare fiecăreia dintre etapele de tratament multimodal al pacientului oncologic.

Combatere Malnutriție

Complicație tot mai frecventă a cancerului ce se poate complica (cașexie, sarcopenie, cașexie refractară) cu consecințe dezatruase asupra eficienței tratamentelor și duratei de supraviețuire a pacientului.

Navigație Oncologică

Aici avem disponibil un Birou de Navigație Oncologică. Am ales locația deoarece pentru evaluare dosarelor în Clinicile partenere din străinătate, o componentă importantă o constituie evaluarea statusului nutrițional al pacientului.

Site realizat de InMotion Media.

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?